Želatina agar je rostlinnou verzí známější želatiny živočišné. Vyniká skvělou želírovací schopností. Připravíte jej snadno povařením ve vodě, šťávě, vývaru nebo mléku. V asijských zemích je agar dokonce nejpoužívanější formou želatiny. Samotný agar nemá žádnou chuť ani vůni, využijete ho tedy stejně dobře ve sladké i slané kuchyni. Tradiční metoda zpracování je sice zdlouhavější, ale o to více je agar kvalitní. Proces výroby se opakuje i několik týdnů, až jsou tyčinky agaru úplně vyschlé a křehké. Tyto tyčinky se pak rovnou balí, nebo se strouhají na jemné vločky. Moderní metoda používá kyselinu sírovou a anorganická bělící rozpouštědela, aby došlo k neutralizaci chuti a barvy. Tento práškový agar-agar je sice levný, ale už samo zpracování vypovídá o nižší kvalitě. My máme v nabídce také volný agar na váhu.
Na 500 g ovoce si připravte 2 g agarových vloček, 120 g cukru nebo jiného sladidla, 0,5 lžičky kyseliny citrónové, špetku soli a trochu vody. Nakrájené ovoce zahřejte v hrnci, rozmačkejte a se špetkou soli ještě chvíli vařte. Průběžně sbírejte pěnu. Přidejte cukr a vařte dalších cca 10 minut. Pak přilijte agar rozmíchaný v trošce vody a už jen krátce provařte. Naplňte směsí sklenice, zavřete a otočte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
Sladkou verzi agar želatiny na dezerty připravíte z 1 litru ovocné šťávy a 6 lžiček řasy. Stačí 5 minut povařit. Ještě teplou hmotu můžete nalít na dort, do misky nebo do tvořítek. Výsledkem je velmi pevná želé hmota.
Agar (přírodní mořská řasa)
Zemědělská produkce mimo EU
708 kJ/177 kcal
0,1 g
0 g
0,1 g
0,2 g
1,4 g
0,1 g
Naše produkty
jsou z přírodních surovin | |
neobsahují GMO | |
zašleme zdarma od 2 000 Kč (pouze ČR) |
|
z velké části v BIO kvalitě |
|
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů | |
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha | |
zasíláme i na Slovensko |
Vstupujete na stránku s prodejem alkoholu.
Pokračováním na tento web potvrzuji, že jsem starší 18 let.