Agar nebo také agar-agar či kanten je přírodní želatina, která se získává z červených mořských řas. Je oblíbená nejen pro svůj čistě rostlinný původ, ale také v rámci zdravého životního stylu, a to především pro nulový obsah tuků a cholesterolu. Zároveň je zdrojem hořčíku, vápníku, železa, jódu, vitamínů, minerálů, bílkovin a kyseliny listové. Navíc, stejně jako živočišná želatina, podporuje tvorbu kožního maziva. Je tedy vítanou alternativou pro vegetariány a vegany.
Na rozdíl od našich zeměpisných šířek je v asijských zemích agar nejhojněji používanou želírovací látkou. Rosolovitá konzistence agaru se získá povařením červených řas rodu Gelidium. Po zatuhnutí se hmota krájí a rovná na připravené rohože, kde se bude agar sušit. Sušení probíhá během zimního období. Výsledná hmota zcela vyschne přibližně do 14 dnů. Poté se zpracovává do podoby, kterou již známe: prášku, tyčinek, plátků nebo vloček. Celý proces je poměrně namáhavý a trvá několik měsíců.
Vyrobit z agaru želatinu zvládne ostřílená hospodyňka stejně jako začátečník. Může si tak připravit želatinu pro různé zákusky, dorty, aspiky apod. Do 1 litru šťávy popřípadě vývaru stačí přidat 6 čajových lžiček agaru a nechat 5 minut povařit. Ještě horkou hmotu pak nalijte na ovoce, zeleninu, vajíčka, do kelímků... a máte hotovo. Agar tuhne při teplotě pod 40 °C. Použít jej lze i jako zahušťovadlo omáček, zmrzlin, krémů, polev, zavařenin apod. Oproti klihové želatině je stálejší a lépe drží pohromadě i ve vyšších vrstvách.
![]() |
![]() |
|
Agar-agar přírodní volný | Agar-agar přírodní mořské řasy 28 g | |
6,62 Kč / 1 g | 185,33 Kč |
Naše produkty
![]() |
jsou z přírodních surovin |
![]() |
neobsahují GMO |
![]() |
zašleme zdarma od 1500 Kč (pouze ČR) |
![]() |
z velké části v BIO kvalitě |
![]() |
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů |
![]() |
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha |
![]() |
zasíláme i na Slovensko |