Agar želatina - zdravé želé z mořských řas

Agar nebo také agar-agar či kanten je přírodní želatina, která se získává z červených mořských řas. Je oblíbená nejen pro svůj čistě rostlinný původ, ale také v rámci zdravého životního stylu, a to především pro nulový obsah tuků a cholesterolu. Zároveň je zdrojem hořčíku, vápníku, železa, jódu, vitamínů, minerálů, bílkovin a kyseliny listové. Navíc, stejně jako živočišná želatina, podporuje tvorbu kožního maziva. Agar želatina je tedy vítanou alternativou pro vegetariány a vegany.

Jak se vyrábí agar želatina

Na rozdíl od našich zeměpisných šířek je v asijských zemích agar nejhojněji používanou želírovací látkou. Rosolovitá konzistence agaru se získá povařením červených řas rodu Gelidium. Po zatuhnutí se hmota krájí a rovná na připravené rohože, kde se bude agar sušit. Sušení probíhá během zimního období. Výsledná hmota zcela vyschne přibližně do 14 dnů. Poté se zpracovává do podoby, kterou již známe: prášku, tyčinek, plátků nebo vloček. Celý proces je poměrně namáhavý a trvá několik měsíců.


Nač použít agar a jak jej připravit

Vyrobit z agaru želatinu zvládne ostřílená hospodyňka stejně jako začátečník. Může si tak připravit želatinu pro různé zákusky, dorty, aspiky apod. Do 1 litru šťávy popřípadě vývaru stačí přidat 6 čajových lžiček agaru a nechat 5 minut povařit. Ještě horkou hmotu pak nalijte na ovoce, zeleninu, vajíčka, do kelímků... a máte hotovo. Agar tuhne při teplotě pod 40 °C. Použít jej lze i jako zahušťovadlo omáček, zmrzlin, krémů, polev, zavařenin apod. Oproti klihové želatině je stálejší a lépe drží pohromadě i ‌ve vyšších vrstvách.

Marmeláda z agaru

Zkuste s agarem jednoduchou marmeládu! ‌Připravte si třeba 500 g švestek, meruněk, jahod nebo jiného ovoce, které máte rádi. Na toto množství postačí 2 g agarových vloček, 120 g sladidla nebo cukru, půl lžičky kyseliny citrónové, sůl a trocha vody. Nakrájené ovoce dejte do hrnce, a když se prohřeje, rozmačkejte ho třeba vidličkou a posypte špetkou soli. Vařte dál ještě pár minut. Na povrchu se začne tvořit pěna - tu sbírejte. Pak použijte cukr a vařte ještě asi 10 minut. Nakonec přilijte agar rozmíchaný v trošce vody a už jen krátce vše společně povařte. Marmeládu plňte do sklenic, nejlépe ještě teplou, ať ji nemusíte zvlášť zavařovat. Sklenice uzavřete a otočte dnem vzhůru, dokud úplně nevychladnou.

Produkty z tohoto článku

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Vendula Krahulcová

Poslat dotaz