Želatina agar - zdravé želé z mořských řas

Agar nebo také agar-agar či kanten je přírodní želatina, která se získává z červených mořských řas. Je oblíbená nejen pro svůj čistě rostlinný původ, ale také v rámci zdravého životního stylu, a to především pro nulový obsah tuků a cholesterolu. Zároveň je zdrojem hořčíku, vápníku, železa, jódu, vitamínů, minerálů, bílkovin a kyseliny listové. Navíc, stejně jako živočišná želatina, podporuje tvorbu kožního maziva. Je tedy vítanou alternativou pro vegetariány a vegany.

Jak se vyrábí želatina agar

Na rozdíl od našich zeměpisných šířek je v asijských zemích agar nejhojněji používanou želírovací látkou. Rosolovitá konzistence agaru se získá povařením červených řas rodu Gelidium. Po zatuhnutí se hmota krájí a rovná na připravené rohože, kde se bude agar sušit. Sušení probíhá během zimního období. Výsledná hmota zcela vyschne přibližně do 14 dnů. Poté se zpracovává do podoby, kterou již známe: prášku, tyčinek, plátků nebo vloček. Celý proces je poměrně namáhavý a trvá několik měsíců.


Nač použít agar a jak jej připravit

Vyrobit z agaru želatinu zvládne ostřílená hospodyňka stejně jako začátečník. Může si tak připravit želatinu pro různé zákusky, dorty, aspiky apod. Do 1 litru šťávy popřípadě vývaru stačí přidat 6 čajových lžiček agaru a nechat 5 minut povařit. Ještě horkou hmotu pak nalijte na ovoce, zeleninu, vajíčka, do kelímků... a máte hotovo. Agar tuhne při teplotě pod 40 °C. Použít jej lze i jako zahušťovadlo omáček, zmrzlin, krémů, polev, zavařenin apod. Oproti klihové želatině je stálejší a lépe drží pohromadě i ‌ve vyšších vrstvách.


Produkty z tohoto článku

     
 Agar-agar přírodní volný    Agar-agar přírodní mořské řasy 28 g
 3,80 Kč / 1 g    107,80 Kč

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty:‌

  • jsou z přírodních surovin

  • neobsahují GMO

  • zašleme zdarma od 1500 Kč

  • z velké části v BIO kvalitě

  • nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů

  • s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha

  • zasíláme i na Slovensko

S výběrem poradí:

Martina Michlová