Tofu - na žádnou jinou potravinu nenajdete tolik protichůdných názorů. Zatímco jedni tofu milují, druzí se křižují, jen to slovo zaslechnou.
Negativní zkušenost s tofu je v naší zemi běžná. Je to proto, že lidé tofu často považují za hotovou potravinu, kterou pouze přihodí do hrnce. Ve skutečnosti je tofu z obchodu polotovar připravený natáhnout do sebe chutě, které si sami zvolíme. Proto vám přinášeníme 4 speciální recepty na přípravu opravdu chutného tofu. Nejdříve ale krátce o tom, co vlastně tofu je.
Jak se dělá tofu
Tofu se tradičně vyrábí z vařených sójových bobů. Z těch se získává sójové mléko, které se za pomoci speciální mořské soli Nigari vysráží. Vzniklý sójový tvaroh se poté stlačí a naporcuje do bloků. Následně se buď rovnou zabalí a zchlazuje, nebo ještě projde uzením či marinováním.
Tofu je zdrojem železa, vápníku, hořčíku a vitamínů řady B a E. Obsahuje velké množství bílkovin, a téměř žádný tuk či sacharidy. Zdravě připravené pokrmy z tofu jsou tedy vhodné i pro odlehčení jídleníčku či různé diety.
Zdravé recepty z tofu
Rýžové závitky s tofu
Zdravé závitky v rýžovém papíru plněné zeleninou, houbami a tofu.
Ingredience
na 8 závitků
Pomůcky:
Postup:
- Tofu nakrájíme nadrobno a v misce zalijeme lžicí sójové omáčky. Necháme jej nasávat chuť alespoň 15 minut. Potom tofu osmahneme dozlatova v pánvi na lžičce sezamového oleje.
- Předem namočeným shiitake odřízneme nožičky. Kloboučky a veškerou zeleninu nakrájíme na tenké proužky.
- Houby, zeleninu a tofu smícháme a dochutíme 2-3 lžícemi sójové omáčky.
- Připravíme si rýžové papíry namočením v teplé vodě. Pak je rozložíme na rovné ploše a na všechny rozdělíme směs tofu se zeleninou a trochu čerstvé bazalky. Snažíme se naplnit jen spodní polovinu, aby zbylo místo na zarolování.
- Přeložíme boční okraje rýžového papíru dovnitř a rolujeme jej směrem od sebe. Závitek by měl být co nejpevnější, vždy ale s ohledem na křehkost papíru.
- Závitky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme sezamovým olejem. Takto pečeme v rozehřáté troubě při 200° asi 30 - 45 minut.
- K rýžovým závitkům není potřeba další příloha. Můžete si je ale smáčet v oblíbeném dresingu nebo sójové omáčce.
Dhál s tofu
Oblíbené indické jídlo, jehož základem jsou luštěniny. Nejčastěji se podává s plackami nebo chlebem, výborně se k němu hodí i rýže. Dhál se dá samozřejmě považovat i za kompletní jídlo, k němuž příloha není potřeba.
Ingredience
na 4 porce
- 1 menší cibule
- 200 g uzeného tofu
- 200 g červené čočky
- 1 plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
- 40 g listového špenátu
- 2 menší rajčata
- 1 chilli paprička
- olivový olej
- sůl
- pepř
Koření
- 1 lžíce koření Garam Masala
nebo
- 1 lžíce kari
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička kurkumy
- špetka římského kmínu
- špetka skořice
Postup
- Červenou čočku uvaříme podle návodu. Pokud máme raději jiný druh luštěnin, není problém čočku zaměnit například za hrách nebo cizrnu.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme cca 1 minutu ve vyšší pánvi nebo hrnci na tenké vrstvě oleje.
- Přidáme kari nebo Garam Masalu, promícháme a chvilku necháme opékat. Kdo má rád jídlo ostřejší, může přihodit očištěnou chilli papričku.
- Přidáme na kostičky nakrájené tofu a zprudka je osmahneme. Poté přisypeme nadrobno nasekaná rajčata bez slupky.
- Asi po 2 minutách zalijeme kokosovým mlékem a směs krátce povaříme pod pokličkou.
- Odstavíme hrnec z plotny, vmícháme uvařenou čočku a celé lístky špenátu.
- Dochutíme solí a pepřem.
Dresink z tofu
Tofu se nemusí jen smažit nebo marinovat. Je také skvělou dílčí surovinou pro přípravu dresinků. Dresink z tofu je vynikající do salátů z čerstvé nebo nakládané zeleniny a doporučujeme jej vyzkoušet i k salátu z hijiki nebo arame řas.
Ingredience
Postup
- Tofu povaříme asi 1 minutu ve vodě. Pak nádobu odstavíme a necháme tofu chvíli odležet. Následně jej zchladíme ve studené vodě.
- Tofu spolu se všemi ostatními přísadami (kromě sezamových semínek) rozmixujeme v hladkou hmotu.
- Sezamová semínka pražíme za stálého míchání v pánví bez oleje 2-3 minuty.
- Semínka vmícháme do dresinku a před dalším použitím necháme trochu vychladit.
Produkty z tofu receptů