Speciality z tofu

Tofu - na žádnou jinou potravinu nenajdete tolik protichůdných názorů. Zatímco jedni tofu milují, druzí se křižují, jen to slovo zaslechnou.

tofu

Negativní zkušenost s tofu je v naší zemi běžná. Je to proto, že lidé tofu často považují za hotovou potravinu, kterou pouze přihodí do hrnce. Ve skutečnosti je tofu z obchodu polotovar připravený natáhnout do sebe chutě, které si sami zvolíme. Proto vám přinášeníme 4 speciální recepty na přípravu opravdu chutného tofu. Nejdříve ale krátce o tom, co vlastně tofu je.

Jak se dělá tofu

Tofu se tradičně vyrábí z vařených sójových bobů. Z těch se získává sójové mléko, které se za pomoci speciální mořské soli Nigari vysráží. Vzniklý sójový tvaroh se poté stlačí a naporcuje do bloků. Následně se buď rovnou zabalí a zchlazuje, nebo ještě projde uzením či marinováním.

Tofu je zdrojem železa, vápníku, hořčíku a vitamínů řady B a E. Obsahuje velké množství bílkovin, a téměř žádný tuk či sacharidy. Zdravě připravené pokrmy z tofu jsou tedy vhodné i pro odlehčení jídleníčku či různé diety.

Zdravé recepty z tofu

tofu závitkyRýžové závitky s tofu

‌Zdravé závitky v rýžovém papíru plněné zeleninou, houbami a tofu.

Ingredience

na 8 závitků

Pomůcky:

  • pečicí papír

mrkevPostup:

  1. ‌Tofu nakrájíme nadrobno a v misce zalijeme lžicí sójové omáčky. Necháme jej nasávat chuť alespoň 15 minut. Potom tofu osmahneme dozlatova v pánvi na lžičce sezamového oleje.

  2. Předem namočeným shiitake odřízneme nožičky. Kloboučky a veškerou zeleninu nakrájíme na tenké proužky.

  3. Houby, zeleninu a tofu smícháme a dochutíme 2-3 lžícemi sójové omáčky.

  4. Připravíme si rýžové papíry namočením v teplé vodě. Pak je rozložíme na rovné ploše a na všechny rozdělíme směs tofu se zeleninou a trochu čerstvé bazalky. Snažíme se naplnit jen spodní polovinu, aby zbylo místo na zarolování.

  5. Přeložíme boční okraje rýžového papíru dovnitř a rolujeme jej směrem od sebe. Závitek by měl být co nejpevnější, vždy ale s ohledem na křehkost papíru.

  6. Závitky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme sezamovým olejem. Takto pečeme v rozehřáté troubě při 200° asi 30 - 45 minut.

  7. ‌K rýžovým závitkům není potřeba další příloha. Můžete si je ale smáčet v oblíbeném dresingu nebo sójové omáčce.

tofu dhalDhál s tofu

Oblíbené indické jídlo, jehož základem jsou luštěniny. Nejčastěji se podává s plackami nebo chlebem, výborně se k němu hodí i rýže. Dhál se dá samozřejmě považovat i za kompletní jídlo, k němuž příloha není potřeba.

Ingredience

‌na 4 porce

  • 1 menší cibule
  • 200 g uzeného tofu
  • 200 g červené čočky
  • 1 plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
  • 40 g listového špenátu
  • 2 menší rajčata
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Koření

  • 1 lžíce koření Garam Masala

nebo 

  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka římského kmínu
  • špetka skořice

Postup

  1. ‌Červenou čočku uvaříme podle návodu. Pokud máme raději jiný druh luštěnin, není problém čočku zaměnit například za hrách nebo cizrnu.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme cca 1 minutu ve vyšší pánvi nebo hrnci na tenké vrstvě oleje.

  3. Přidáme kari nebo Garam Masalu, promícháme a chvilku necháme opékat. Kdo má rád jídlo ostřejší, může přihodit očištěnou chilli papričku.

  4. Přidáme na kostičky nakrájené tofu a zprudka je osmahneme. Poté přisypeme nadrobno nasekaná rajčata bez slupky.

  5. Asi po 2 minutách zalijeme kokosovým mlékem a směs krátce povaříme pod pokličkou.

  6. Odstavíme hrnec z plotny, vmícháme uvařenou čočku a celé lístky špenátu.

  7. Dochutíme solí a pepřem.

tofu dresinkDresink z tofu

Tofu se nemusí jen smažit nebo marinovat. Je také skvělou dílčí surovinou pro přípravu dresinků. Dresink z tofu je vynikající do salátů z čerstvé nebo nakládané zeleniny a doporučujeme jej vyzkoušet i k salátu z hijiki nebo arame řas.

Ingredience


sezamPostup

  1. Tofu povaříme asi 1 minutu ve vodě. Pak nádobu odstavíme a necháme tofu chvíli odležet. Následně jej zchladíme ve studené vodě.

  2. Tofu spolu se všemi ostatními přísadami (kromě sezamových semínek) rozmixujeme v hladkou hmotu.

  3. Sezamová semínka pražíme za stálého míchání v pánví bez oleje 2-3 minuty.

  4. Semínka vmícháme do dresinku a před dalším použitím necháme trochu vychladit.

‌Produkty z tofu receptů

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Vendula Krahulcová

Poslat dotaz