Veganské cukroví, aneb tradiční recepty ve zdravější verzi

Veganské cukroví nachází stále častěji své místo i na stolech domácností, kde se maso, vejce a mléčné výroby běžně konzumují. Chutná totiž stejně dobře jako cukroví tradiční. A přitom je ze zdravějších surovin. Pojďte s námi letos na Vánoce i vy připravit cukroví, které potěší nejen chuťové buňky, ale i celé tělo.


Jak udělat zdravé cukroví

Cukroví je prostě sladký pamlsek a udělat z něj zdravé cukroví úplně nejde. Není ale nutné dávat vašim oblíbeným kouskům definitivní sbohem. Stačí upravit ingredience. A inspirující mohou být právě recepty na veganské cukroví.

Vegan cukroví není složitější než tradiční cukroví z másla, vajec a bílého cukru. Základem je zaměnit živočišné složky v receptu za rostlinnou alternativu. A pokud chcete ještě o něco víc zdravé cukroví, můžete nahradit i cukr a mouku.


Cukr nahraďte sladem nebo sirupem

‌Naši zákazníci si oblíbili přidávat do těst sladěnku, která si dobře rozumí s moukou. Máme ji v tekuté i sypké formě. Počítejte s tím, že sladěnka sladí o něco méně než cukr. Jako náhrada cukru či medu poslouží i slady či sirupy z kukuřice, rýže či obilí. Hodí se i do náplní a krémů nebo do nepečeného raw cukroví.

Zdravější mouka

Kupte tentokrát místo mouky bílé špaldovou nebo celozrnnou. Používá se úplně stejně jako mouka bílá. Drobný rozdíl může být jen v rozdílném množství tekutiny, které každá mouka nasaje.

Jde to i bez másla

Nahradit živočičné tuky zvládnete snadno tuky rostlinnými. Patří mezi ně rostlinná Hera, Rama, bio margarin Alsan a oleje. Dobře poslouží i sezamová pasta tahini, kokosový olej a arašídové máslo.

Čím nahradit vejce

Náhradu vejce volte podle toho, k čemu ho chcete použít. Někde se bude hodit rozmačkaný banán či jablko, jinde rozmixované lněné semínko s vodou. Do těst skvěle funguje přidat trochu sójové nebo cizrnové mouky či rozmixované silken tofu.

Mléko nahradí nemléko

T‌rh s rostlinnými mléky asi netřeba představovat. Vyberte si dle vlastních preferencí. Nebo si jej můžete snadno vyrobit doma třeba z ovesných vloček.

Linecké cukroví

‌Co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Upečte si s námi jeho zdravější, ale stejně chutnou verzi.

Ingredience:

na 3 plechy

‌Postup:

  1. Rostlinný tuk necháme změknout mimo ledničku. 

  2. Do mísy dáme mouku, přidáme změklý tuk, sirup a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii odpočinout v chladnu.

  3. Abychom se vyhnuli přidávání mouky do těsta, vyválíme si cca 5 mm silný plát mezi dvěma pečicími papíry. Tradičně se vykrajují kolečka nebo srdíčka; každé druhé s otvorem vprostřed, aby měla kudy vylézt marmeláda. Linecké cukroví bude ale dobře chutnat i neslepené, třeba jen ozdobené čokoládovou polevou.

  4. Troubu předehřejte na 160°C a pečte 5-10 minut dle tlouštky těsta.

  5. Vychladlé cukroví slepte marmeládou tak, aby k sobě bylo spojené vždy jedno plné kolečko a jedno s vykrojeným otvorem.

Vanilkové rohlíčky

V receptu na vynikající vanilkové rohlíčky využijete javorový sirup, sypkou sladěnku i mixované tofu místo vejce.

Ingredience:

na 3 plechy

  • ‌300 g špaldové mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g rostlinného tuku
  • 65 g silken tofu
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka vanilky
  • 60 ml javorového sirupu
  • 20 g sypké sladěnky na obalení

Postup:

  1. ‌Do mísy prosejeme špaldovou mouku, vanilku či vanilkový extrakt, přisypeme ořechy, změklý tuk a vlijeme javorový sirup. Přidáme silken tofu rozmixované do hladka. Těsto pořádně promícháme a spojíme. Vznikou kouli zabalíme do fólie a vložíme nejlépe do druhého dne do lednice.

  2. Odpočaté těsto prohněteme a rozdělíme na 8 dílků. Z každého dílku vyválíme váleček a ten pak rozkrájíme na finální kousky pro rohlíčky. Ty vytvarujeme ručně nebo formičkou.

  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Rohlíčky vyskládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme cca 10–15 minut.

  4. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve sladěnce.



Vánoční perníčky

‌Perníčky z tohoto těsta jsou ihned měkké. Takže pokud váháte, zda už není na perníčky letos pozdě - s tímhle těstem to zvládnete i v předvečer Štědrého dne.

Ingredience:

na 3 plechy

  • 300 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • ‌75 g rostlinného tuku
  • 20 ml oleje
  • 150 ml sladěnky
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce karobu
  • 1,5 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody nebo kypřícího prášku
  • špetka soli
  • místo vejce: mleté lněné semínko + voda 1:3

Postup:

  1. ‌Nejdříve smícháme cca 1 lžíci rozemletého lněného semínka s 3 lžícemi vody a necháme 10 minut odstát. Pokud ho nemůžete rozemlít, přelijte jej horkou vodou a nechte vylouhovat. Semínka pak přeceďte nebo tekutinu jen sesbírejte nad usazenými semínky.

  2. Všechny sypké suroviny si smícháme v míse. Tekuté ingredience včetně "vejce" smícháme v druhé míse, pak přisypeme suchou směs a pořádně propojíme. Výsledné těsto bude tekutější a mírně lepivé, ale v chladnu bez problémů ztuhne. Zabalíme ho do fólie a necháme odležet nejlépe do druhého dne v lednici.

  3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Těsto vyválíme na placku vysokou asi 4 mm. Vykrajujeme perníčky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech.

  4. Pečení je nejdůležitější část celé výroby perníčků. Pečou se 8-10 minut, ale je nutné to hlídat. Aby těsto zůstalo měkké, perníčky je nejlepší vytáhnout ve chvíli kdy na povrchu vypadají ještě nedopečené, ale odspodu se začíná tvořit zlatavý okraj.

  5. Vychladlé perníčky polijeme čokoládovou polevou nebo zdobíme cukrovou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.

‌Kokosové kuličky

‌Šťavnaté kuličky plné chutí díky rozinkám a ořechům, vše spojené sezamovou pastou.

Ingredience:

na cca 40 kuliček


Postup:

  1. ‌Rozinky na pár hodin namočíme do vody nebo rumu. Ořechy nasucho opražíme na pánvi a ihned nasekáme nahrubo. Slunečnici opražíme a necháme vychladnout.

  2. ‌V míse smícháme nejdřív tahini se sirupem a skořicí. Poté postupně vmícháme ořechy, semínka, kokos a pokrájené rozinky. Vše pořádně promícháme nejlépe rukama.

  3. Před tvarováním kuliček můžeme hmotu nechat trochu ztuhnout v lednici. Kuličky obalujeme v kokosu nebo oříšcích.

 

Jak na zdravější zdobení

Polevy a zdobení nemusí obsahovat jen spoustu moučkového cukru nebo čokolády. Vyzkoušejte si s námi, jak jednoduše lze ozdobit cukroví i bez těchto dvou surovin.

"Čokoládová" poleva z karobu

Z kokosového tuku a prášku karob snadno připravíte zdravější polevu na cukroví. Stačí zahřát cca 50 g tuku a vmíchat do něj 30 g karobu. Pro jemnější konzistenci můžete v průběhu přisypat trochu sušeného rostlinného mléka.

Poleva na perníčky

Pokud se chcete vyhnout moučkovému cukru, nahraďte ho sypkou sladěnkou. Do ní přidávejte citronovou šťávu, dokud nevznikne konzistence, které vám na zdobení vyhovuje.

‌Produkty z receptů na veganské cukroví

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Martina Michlová

Poslat dotaz