Tempeh - král sójových produktů

tempehSójový tempeh není v naší zemi tak známý jako třeba tofu, ve zdravém jídelníčku by ale rozhodně neměl chybět. Tento sójový sýr, jak se mu také přezdívá, pochází z Indonésie. A skvělých výživových hodnot dosahuje díky fermentaci. Přinášíme vám několik jednoduchých tipů, jak tempeh využít i v kuchyni u vás doma. Nejprve ale pár informací o samotném tempehu.

Co je tempeh

‌Tempeh se vyrábí z vařených a oloupaných sójových bobů. K fermentaci se používá tzv. tempehová kultura (starter). Z ní vzejde v teplotě kolem 32°C ušlechtilá plíseň, která boby proroste a tím se postará o soudržnost i oříškovou chuť tempehového bloku. Takto připravený tempeh se pak může rovnou konzumovat, smaží se nebo udí.

Možná vás napadá, jestli by tempeh šel vyrobit i z jiných surovin než ze sóji. Ano, šel. Vždyť fermentace je oblíbená nejen u sójových produktů. Existují tempehy rýžové, čočkové, bulgurové a další. Podle druhu suroviny se ale jejich výživové hodnoty mohou mírně i výrazněji lišit.

Pokud je tofu princem mezi zdraví prospěšnými sójovými produkty, potom je tempeh král. Vděčí za to fermentaci, která zvyšuje množství i vstřebatelnost vitamínů a minerálů. Pro vegetariány a vegany je nejvíce ceněná přítomnost vitamínu B12, který se jinak nachází převážně v živočišných produktech. Tempeh je také plný lehce stravitelných bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a vitamínu E. Navíc neochucený typ tempehu neobsahuje téměř žádný tuk a cukry.

Recepty s tempehem

tempeh salátZeleninový salát s uzeným tempehem

Vynikající salát s tempehem restovaným se sójovou omáčkou, který si můžete ozvláštnit exotickým dračím ovocem.

Ingredience

na 4 porce

  • ‌190 g uzeného tempehu
  • 1 větší cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 200 g cherry rajčat
  • 1/2 římského salátu
  • 5 plátků sušených rajčat
  • 1/2 pitahayi (dračí ovoce)
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá bazalka
  • 2-3 lžičky oregana
  • sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • pepř

dračí ovocePostup

  1. ‌Uzený tempeh nakrájíme na kostičky a zprudka ho osmahneme na pánvi s trochou oleje. Během smažení zakápneme sójovou omáčkou tak, aby se vsákla do všech kostiček. Necháme zchladnout.

  2. Z omytého římského salátu odřízneme košťál, případně otrháme vrchní listy. Pak krájíme nebo trháme na větší kusy. Cibuli nakrájíme od stopky na plátky, vzniklé kroužky od sebe oddělíme. Papriku rozkrojíme napůl a nakrájíme na širší proužky, cherry rajčátka necháme celá nebo je překrojíme na půlku, sušená rajčata na kratší úzké proužky. Pokud přidáváme dračí ovoce, rozkrájíme jej na větší kostky.

  3. Vše smícháme ve větší míse s lístky bazalky a prolisovaným česnekem. Směs posypeme oreganem, zakápneme olivovým olejem a osolíme či opepříme dle chuti.

  4. Osmažené kostky tempehu sypeme až na hotový naservírovaný salát.

tempeh špagetyŠpenátové špagety s restovaným tempehem

Lahodné zelené špagety ozvláštněné chutí tempehu restovaného na sójové omáčce.

Ingredience

na 4 porce

špagety s tempehemPostup:

  1. Špagety uvaříme dle návodu v dobře osolené vodě.

  2. Tempeh nakrájíme na malé kostičky a zprudka se orestujeme na olivovém oleji, v průběhu zakápneme sójovou omáčkou.

  3. Nasekáme na hrubo špenát a bazalku, česnek prolisujeme.

  4. V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme cca lžíci olivového oleje, na něm smažíme česnek jen tak, aby se rozvoněl.

  5. Do pánve vlijeme sběračku vody z těstovin, do ní přidáme špenát s bazalkou a krátce povaříme. Pak pánev odstavíme, vmícháme smetanu a necháme vše ještě prohřát. Omáčku promícháme se špagetami, dochutíme pepřem a solí, pro krémovější konzistenci můžeme přidat parmezán.

  6. Na talíři posypeme špagety orestovaným tempehem a můžeme podávat.

tempeh tempuraTempura tempeh

Chutné kousky tempehu v těstíčku, které můžou být hlavním chodem s přílohou, ale také se skvěle hodí jako něco malého k zakousnutí na party nebo k filmu.


Ingredience


Postup

  1. Tempeh překrojíme na délku a pak obě poloviny rozkrájíme na cca 1 cm široké plátky.

  2. Mouku nebo hrašku smícháme s vodou, aby vzniklo hustší těstíčko. Do něj vmícháme lžičku soli, a pokud chceme, vylepšíme ho kořením. Kombinacím se meze nekladou.

  3. Obalujeme kousky tempehu nejdřív v těstíčku, potom ve strouhance. Nakonec osmažíme ve vrstvě oleje na pánvi z obou stran dozlatova.

  4. Smažený tempeh můžeme podávat s dippem nebo třeba s tofu dresinkem.

‌Produkty z receptů na tempeh

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Vendula Krahulcová

Poslat dotaz