Sushi recepty přímo z Japonska

Když se řekne japonské jídlo, komu by se nevybavilo sushi? Tyto lákavě vypadající válečky z mořské řasy, rýže a ryby (nebo zeleniny) si získaly chuťové buňky lidí po celém světě. Nejspíš i vy už máte svoji ochutnávku za sebou. A pokud přemýšlíte, jestli by se dalo sushi připravit i doma, jste tady správně. Přinášíme vám sushi recepty na zeleninové i rybí verze této asijské pochoutky.

sushi rýžeJak připravit rýži na sushi

Příprava rýže je klíčová pro finální vzhled i chuť sushi. Ideálním typem je přímo rýže na sushi, tedy krátkozrnná kulatá. Žádoucí je, aby rýže mírně lepila, nesmí však být rozvařená a mazlavá.

Na 1200 g uvařené rýže budeme potřebovat 500 g rýže, 625 ml vody, 80 ml rýžového octa a 40 ml vína Mikawa Mirin. Rýži před vařením 3 - 5x propláchneme, dokud není voda čistá. Vymytou ji necháme 30 minut vsakovat vodu.

Rýži s 625 ml vody přivedeme k varu na středním plameni. Poté snížíme plamen a 10 minut dusíme. Následně rýži stáhneme z plotny a necháme dalších 10 minut odpočívat. V průběhu vaření ji nesolíme, dochutí ji až nálev z rýžového octa. Odstátou rýži opatrně přendáme do mísy.

Nálev si připravíme smícháním 80 ml rýžového octa a 40 ml vína Mikawa Mirin, které společně zahříváme v pánvi, dokud se nevypaří alkohol. Vychladlým nálevem přelijeme ještě teplou rýži a promícháme tak, abychom nepoškodili zrníčka. Následně vše zchladíme - třeba stylově, papírovým vějířem.

Takto připravenou rýži budeme používat v obou našich sushi receptech.

sushi matJak zabalit sushi rolku

Zabalit všechny suroviny do sushi rolky vyžaduje trochu cviku. Nejlepší je podívat se pod ruce profesionálům. Video návodů je na internetu spousta. Zde je stručný postup:

Začneme rolovat rohožku od okraje na naší straně. Stlačujeme ji s citem, abychom po okrajích nevytlačovali rýži a náplň mimo řasu. Jakmile se vrchní stranou rohožky dostaneme k pruhu řasy bez rýže na druhé straně, stlačíme horní stranu rohožky směrem k válečku, abychom vytvořili kompaktní tvar. Prázdný pruh řasy ponecháme mimo váleček. Když je rolka dost pevná, uvolníme rohožku a opatrně připojíme volný konec řasy k válečku. Doporučujeme nechat rolky cca 15 minut odstát, aby řasa nasákla vlhkost z rýže.

 


Sushi recepty

‌Futomaki sushi

To jsou bohatě plněné sushi rolky se zeleninou a houbami shiitake. Při výrobě je potřeba počítat s delším časem na přípravu hub shiitake a rýže, takže si vyhraďte alespoň 1,5 hodiny.

futomaki sushi

Ingredience

na 2 rolky (12 ks)

Dušené shiitake:


Ostatní suroviny:


K hotovému pokrmu:


Pomůcky:


shiitakePostup

  1. Rýži uvaříme a ochutíme podle návodu, na 400 g postačí zhruba třetinové množství.

  2. Houby shiitake můžeme nechat ve vodě přes noc, ale postačí i 3-4 hodinky před další úpravou. Potom odřízneme zbytky nožiček, klobouky nakrájíme na silnější plátky. V pánvi smícháme slad, Mikawa Mirin, sake a Tamari omáčku (kromě 2 lžic na dochucení). Přidáme houby a dusíme na středním plameni cca 20 minut. Případný škraloup na povrchu omáčky odstraníme. Pak přidáme 2 lžíce omáčky Tamari, zmírníme plamen a necháme dusit ještě 5 minut. Až houby vychladnou, můžeme je použít dále.

  3. Mrkev i celé lusky hrášku povaříme a nakrájíme nadrobno. Avokádo vypeckujeme a nakrájíme na proužky.

  4. Na rozloženou bambusovou rohožku položíme plátek řasy na šířku, lesklou stranou dolů.

  5. Lehce si navlhčíme ruce, pak vezmeme asi polovinu uvařené rýže a zlehka ji tlačíme po řase tak, aby vznikla pospolitá, cca 9 mm silná vrstva. Okraj řasy dál od nás rýží nepokrýváme, jen ho navlhčíme. Budeme ho potřebovat ke spojení řasy okolo rolky.

  6. Uprostřed rýže uděláme drážku, do které naskládáme polovinu shiitake a zeleniny. V zelenině nesmí být moc přebytečné vody. Ingredience rovnáme od kraje ke kraji, nejlépe v řádcích lehce přes sebe.

  7. Pomocí sushi rohožky vytvoříme dle návodu obě rolky.

  8. Hotové rolky si položíme na pevný podklad a rozkrájíme je od středu, každou na cca 6 kousků. Hotové sushi podáváme se sojovou omáčkou Yamato Shoyu a wasabi pastou, kterou vytvoříme z wasabi prášku a vody.

Maki sushi

Když se řekne sushi, většině se samozřejmě vybaví syrová ryba. Proto vám přinášíme i tuto verzi receptu. Můžete ale zkusit experimentovat a vytvořit si vlastní kombinaci chutí ze zeleniny, ovoce nebo třeba vaječné omelety.

sushi maki

Ingredience

na 4 rolky (24 ks)


K hotovému pokrmu:


Pomůcky:


sushi lososPostup

  1. Rýži připravíme dle návodu s rýžovým octem. Dále s ní budeme pracovat po jejím vychladnutí.

  2. Oba plátky řasy podélně rozpůlíme a jednu polovinu si položíme na bambusovou rohožku na šířku lesklou stranou dolů. Můžeme ji potřít trochou wasabi pasty.

  3. Na řasu poskládáme až do krajů asi půl centimetrovou vrstvu rýže, okraj dál od nás necháme volný, jen ho lehce zvlhčíme. Bude sloužit k propojení řasy na rolce. 

  4. Rybu a zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké proužky. V rýži vytvoříme uprostřed žlábek, kam položíme jeden proužek ryby a jeden avokáda/okurky.

  5. Zarolujeme pomocí rohožky dle návodu postupně všechny 4 rolky. Každou následně rozkrájíme na cca 6 kusů.

  6. Hotové sushi podáváme s mističkou sojové omáčky, wasabi pastou a prokládáme plátky nakládaného zázvoru.

‌ 

To jsou jen dva oblíbené z mnoha receptů na sushi. Druhů a kombinací najdete spoustu. Třeba obrácené sushi s řasou uvnitř, obalené v sezamu nebo sladké sushi. Ať už si vyberete kteroukoliv variantu, naše produkty vám pomohou nádech Japonska donést k vám domů.

Produkty ze sushi receptů:

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Vendula Krahulcová

Poslat dotaz