Když se řekne japonské jídlo, komu by se nevybavilo sushi? Tyto lákavě vypadající válečky z mořské řasy, rýže a ryby (nebo zeleniny) si získaly chuťové buňky lidí po celém světě. Nejspíš i vy už máte svoji ochutnávku za sebou. A pokud přemýšlíte, jestli by se dalo sushi připravit i doma, jste tady správně. Přinášíme vám sushi recepty na zeleninové i rybí verze této asijské pochoutky.
Příprava rýže je klíčová pro finální vzhled i chuť sushi. Ideálním typem je přímo rýže na sushi, tedy krátkozrnná kulatá. Žádoucí je, aby rýže mírně lepila, nesmí však být rozvařená a mazlavá.
Na 1200 g uvařené rýže budeme potřebovat 500 g rýže, 625 ml vody, 80 ml rýžového octa a 40 ml vína Mikawa Mirin. Rýži před vařením 3 - 5x propláchneme, dokud není voda čistá. Vymytou ji necháme 30 minut vsakovat vodu.
Rýži s 625 ml vody přivedeme k varu na středním plameni. Poté snížíme plamen a 10 minut dusíme. Následně rýži stáhneme z plotny a necháme dalších 10 minut odpočívat. V průběhu vaření ji nesolíme, dochutí ji až nálev z rýžového octa. Odstátou rýži opatrně přendáme do mísy.
Nálev si připravíme smícháním 80 ml rýžového octa a 40 ml vína Mikawa Mirin, které společně zahříváme v pánvi, dokud se nevypaří alkohol. Vychladlým nálevem přelijeme ještě teplou rýži a promícháme tak, abychom nepoškodili zrníčka. Následně vše zchladíme - třeba stylově, papírovým vějířem.
Takto připravenou rýži budeme používat v obou našich sushi receptech.
Zabalit všechny suroviny do sushi rolky vyžaduje trochu cviku. Nejlepší je podívat se pod ruce profesionálům. Video návodů je na internetu spousta. Zde je stručný postup:
Začneme rolovat rohožku od okraje na naší straně. Stlačujeme ji s citem, abychom po okrajích nevytlačovali rýži a náplň mimo řasu. Jakmile se vrchní stranou rohožky dostaneme k pruhu řasy bez rýže na druhé straně, stlačíme horní stranu rohožky směrem k válečku, abychom vytvořili kompaktní tvar. Prázdný pruh řasy ponecháme mimo váleček. Když je rolka dost pevná, uvolníme rohožku a opatrně připojíme volný konec řasy k válečku. Doporučujeme nechat rolky cca 15 minut odstát, aby řasa nasákla vlhkost z rýže.
To jsou bohatě plněné sushi rolky se zeleninou a houbami shiitake. Při výrobě je potřeba počítat s delším časem na přípravu hub shiitake a rýže, takže si vyhraďte alespoň 1,5 hodiny.
na 2 rolky (12 ks)
Dušené shiitake:
Ostatní suroviny:
K hotovému pokrmu:
Pomůcky:
Na rozloženou bambusovou rohožku položíme plátek řasy na šířku, lesklou stranou dolů.
Lehce si navlhčíme ruce, pak vezmeme asi polovinu uvařené rýže a zlehka ji tlačíme po řase tak, aby vznikla pospolitá, cca 9 mm silná vrstva. Okraj řasy dál od nás rýží nepokrýváme, jen ho navlhčíme. Budeme ho potřebovat ke spojení řasy okolo rolky.
Uprostřed rýže uděláme drážku, do které naskládáme polovinu shiitake a zeleniny. V zelenině nesmí být moc přebytečné vody. Ingredience rovnáme od kraje ke kraji, nejlépe v řádcích lehce přes sebe.
Pomocí sushi rohožky vytvoříme dle návodu obě rolky.
Hotové rolky si položíme na pevný podklad a rozkrájíme je od středu, každou na cca 6 kousků. Hotové sushi podáváme se sojovou omáčkou Yamato Shoyu a wasabi pastou, kterou vytvoříme z wasabi prášku a vody.
Když se řekne sushi, většině se samozřejmě vybaví syrová ryba. Proto vám přinášíme i tuto verzi receptu. Můžete ale zkusit experimentovat a vytvořit si vlastní kombinaci chutí ze zeleniny, ovoce nebo třeba vaječné omelety.
na 4 rolky (24 ks)
K hotovému pokrmu:
Pomůcky:
To jsou jen dva oblíbené z mnoha receptů na sushi. Druhů a kombinací najdete spoustu. Třeba obrácené sushi s řasou uvnitř, obalené v sezamu nebo sladké sushi. Ať už si vyberete kteroukoliv variantu, naše produkty vám pomohou nádech Japonska donést k vám domů.
Naše produkty
jsou z přírodních surovin | |
neobsahují GMO | |
zašleme zdarma od 2 000 Kč (pouze ČR) |
|
z velké části v BIO kvalitě |
|
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů | |
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha | |
zasíláme i na Slovensko |
Vstupujete na stránku s prodejem alkoholu.
Pokračováním na tento web potvrzuji, že jsem starší 18 let.