Quinoa patří mezi tzv. pseudoobiloviny (rostliny, které nepatří mezi obilní traviny a jejich plody se nepovažují za zrní, ale semínka), v kuchyni se ovšem využívají jako klasické obiloviny. Quinou si můžete vychutnat ve sladké i slané podobě. Chutná trochu oříškově, neobsahuje lepek, zajistí vám zdravou dávku vlákniny a patří mezi nemnoho rostlin obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin v takřka pětině svého objemu. V optimálnosti aminokyselinového spektra quinou v rostlinné říši překonává jenom sója. V tuku se pak vyskytují i velmi prospěšné omega 3 mastné kyseliny. Z vitaminů je zastoupena především skupina B (thiamin, riboflavin, kyselina listová), beta-karoten či vitamin C, z minerálů quinoa oplývá vysokým obsahem vápníku, mimo to je také cenným zdrojem hořčíku, železa nebo fosforu. Zjistetě ještě více o původu a použití quinoy.
Základní recept
1 hrnek quinoy
2 hrnky vody (nebo vývaru)
Quinou nasypeme do hrnce s vodou (nebo vývarem), přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne, cca 15 až 20 minut.
quinoa BIO
zemědělská produkce mimo EU
1607 kJ/384 kcal
6,6 g
0,71 g
68,1 g
0 g
13 g
0 g
Naše produkty
jsou z přírodních surovin | |
neobsahují GMO | |
zašleme zdarma od 2 000 Kč (pouze ČR) |
|
z velké části v BIO kvalitě |
|
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů | |
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha | |
zasíláme i na Slovensko |
Vstupujete na stránku s prodejem alkoholu.
Pokračováním na tento web potvrzuji, že jsem starší 18 let.