O quinoe slyšel v posledních letech už asi každý. Není tak skloňovanou superpotravinou jako například chia semínka, přesto si ve vyvážené kuchyni obdobnou pozornost zaslouží.
Quinoa neboli merlík čilský patří do čeledi laskavcovitých, kam řadíme třeba i špenát nebo řepu. Narozdíl od těchto plodin typičtějších pro naši zeměpisnou šířku se u merlíku využívají především semena. Mohlo by se zdát, že je quinoa jen výstřelkem poslední doby. Opak je ale pravdou. Přestože se neřadí mezi pravé obiloviny, využívali ji obdobným způsobem již dávní Inkové. V Jižní Americe má ostatně merlík čilský zakořeněnou tradici dodnes.
Quinoa se svou chutí a konzistencí nejvíce podobá rýži, kuskusu nebo pohance. Proto ji lze velmi dobře využívat právě v pokrmech, kde tyto přílohové suroviny nahradí. A to jak ve sladké, tak i ve slané úpravě. Svým složením udělá radost osobám citlivým na lepek i těm, kdo potřebují do jídelníčku zařadit potraviny s nízkým glykemickým indexem. Přestavuje také skvělý zdroj kvalitních bílkovin. Setkat se můžete s vícero barevných variant, nejčastěji ve variaci červené a bílé.
Přichystat si semínka quinoy k další spotřebě je stejně jednoduché jako třeba vařit rýži nebo červenou čočku. Quinou předem nenamáčíme, maximálně necháme pár minut odmočit. Stačí ji ale i opláchnout v sítku a následně uvařit ve vodě do měkka. Obvykle se udává poměr 1 díl semen na 2 díly vody, kdy se počítá s úplným vyvařením přebytečné tekutiny. Vodu můžeme osolit nebo přidat bujón či vhodné koření. Hotová quinoa by si měla stále držet svůj tvar.
Přinášíme vám několik typů, které přemění quinou v chutné a zdravé jídlo.
2 porce
Na zálivku:
Quinou uvařenou ve vývaru necháme vychladnout. Nakrájíme cherry rajčátka na čtvrtiny, na drobno pokrájíme cibulku. Připravíme si zálivku smícháním olivového oleje, cukru, soli a limetkové šťávy. Hotovou zálivku smícháme s quinoou, cibulkou, rajčaty a okurkou. Ozdobíme rukolou a na čtvrtiny pokrájenou limetkou. Takto upravenou quinou můžete podávat samostatně, nebo jako přílohu.
Tip:
Hotový salát můžete zpestřit třeba rozdrobeným sýrem, do studené kuchyně se skvěle hodí například feta nebo balkánský sýr.
4 porce
Quinou uvaříme v cca půl litru osolené vody. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, proužky papriky a na jedno pokrájený, případně prolisovaný česnek. Vše společně restujeme do měkka. Přidáme sůl a kmín dle chuti. Následně vše promícháme v pánvi s uvařenou quinoou, posypeme jemně nasekanou petrželkou. Quinoa se zeleninou skvěle chutná samotná i jako příloha.
2 porce
Omytou quinou pomalu vařte v kokosovém mléce se špetkou soli, kardamonem a skořicí, až se všechna tekutina vyvaří. Mezi tím si můžete na pánvi zlehka orestovat kousky sušeného kokosu. Hotovou kaši naservírujte do misek, navrch přidejte pokrájené ovoce a kokos. Pokud chcete mít snídani ještě zdravější, dobře poslouží například chia semínka, kustovnice či klikva. A kdo má rád kaši sladší, zalije si ji na závěr sirupem či medem.
Naše produkty
jsou z přírodních surovin | |
neobsahují GMO | |
zašleme zdarma od 2 000 Kč (pouze ČR) |
|
z velké části v BIO kvalitě |
|
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů | |
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha | |
zasíláme i na Slovensko |
Vstupujete na stránku s prodejem alkoholu.
Pokračováním na tento web potvrzuji, že jsem starší 18 let.