Luxusně nadýchaný mazanec už tradičně patří k Velikonocům. Už jste ale zkusili upéct jeho menší verzi, tzv. mini mazance z rostlinného mléka a javorového sirupu? Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si je doma připravit.

Ingredience:
- 20 g kvasnic
- 200 ml rostlinného mléka
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 130 ml javorového sirupu (+1 čajová lžička na kvásek)
- 60 g oleje
- 500 ml hladké špaldové mouky (+1 lžíce na kvásek)
- 80 g rozinek
- 80 g mandlových lupínků
- mandlové lupínky na posypání
- javorový sirup na potření
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky, přidáme čajovou lžičku javorového sirupu, 1 lžíci hladké
mouky a 50 ml vlažného mléka. Vše smícháme a necháme vzejít kvásek, který bude kynout
asi 15 minut.
- Ke kvásku přidáme 150 ml mléka, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 130 ml javorového sirupu a 60 g oleje. Celou směs promícháme a přimícháme hladkou špaldovou mouku. Vypracujeme těsto, do kterého přidáme rozinky a mandlové lupínky.
- Těsto necháme 1,5 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků, ze kterých vytvoříme bochánky, které dáme na pečící papír.
- Bochánky potřeme javorovým sirupem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme ještě 20-30 minut kynout a poté pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Do mini mazanců doporučujeme: