Tajemství výtečného makového závinu spočívá v dobře povařené makové nádivce a správném výběru a též poměru ingrediencí těsta. Přinášíme vám recept na jednoduchý makový závin z pivního těsta.

Ingredience:
- 450 g hladké mouky (špaldové, pšeničné, celozrnné…)
- 100 g tuku
- 2 dcl piva
- 2 lžíce jablečného octa
- špetka soli
- voda dle potřeby
- javorový sirup na potření
Maková nádivka
- 250 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 3 polévkové lžíce obilného sirupu nebo sladěnky
- strouhaná citronová kůra
- šťáva z citronu
- 1/2 až 1 lžička skořice
- 5 lžíc rybízové marmelády
Postup:
- Nejdříve si připravíme makovou nádivku. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme mák a společně vaříme 10 - 15 minut. Do uvařené hmoty vmícháme sladěnku, citronovou šťávu a kůru, skořici a marmeládu. Makovou nádivku necháme před dalším zpracováním vychladnout.
- Z mouky, tuku, octa a soli vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Z těsta vyválíme plát, který naplníme makovou nádivkou.
- Povrch potřeme javorovým sirupem a pečeme na 200°C 20-25 minut.
Do makového závinu doporučujeme: