Polévka Miso – tradiční japonský recept


Tradiční japonská miso polévka je zdravý a výživný pokrm pro každého, kdo chce posílit svou imunitu a pročistit organismus. Zkuste náš recept, který jsme si dovezli z cest do Japonska. Možná vás překvapí, jak jednoduchá jeho příprava je. Nejdříve vám ale miso v krátkosti představíme.


Co je to vlastně miso

S přísadou miso, hlavní ingrediencí tradiční japonské polévky, se můžete setkat ve sladší světlé formě či intenzivnější tmavé. Seženete je sypké i jako pastu. Miso se vyrábí z luštěnin a obilovin a vzniká podobně jako další oblíbené ochucovadlo, sojová omáčka, fermentací. Sója, obilí nebo poměr obojího se smíchá v dřevěných sudech s mořskou solí a fermentačním činidlem. Od doby kvašení se poté odvíjí intenzita chuti ochucovadla miso.

V naší nabídce si můžete vybrat mezi sojovými, ječnými a rýžovými misy. Miso se nejen v japonské kuchyni používá kromě polévek také do salátů, omáček apod. Pokud si nejste jisti, které miso vybrat, rádi vám s výběrem poradíme.


Co byste měli vědět o miso polévce

Při použití misa v polévce je důležité pohlídat, aby se již s vývarem dále nevařilo. Může tak ztratit spoustu prospěšných látek, díky kterým je mezi zdravě se stravujícími lidmi právě tak ceněné. Základní vývar pro polévku miso, dashi, může mít různé podoby. My volíme tzv. Shiitake dashi, které je na rozdíl od rybí verze vhodné i pro vegetariány.

Kořeny vzniku misa sahají až do 6. století. Dodnes se považuje za jakési probiotikum, nositele vitamínu B12 i dalších důležitých vitamínů a minerálů. Pro nejlepší účinek se polévka servíruje hned zrána. Někteří věří, že je miso receptem na zdraví a dlouhověkost.

Polévka miso - recept

4 porce

Ingredience:

  • 1,5 l vody
  • 2 – 4 houby shiitake (Jidášovo ucho)
  • ½ čajové lžičky řasy wakame
  • 1 polévková lžíce misa
  • nudle soba
  • 1 pórek
  • 1 bílá cibule
  • 1 mrkev


Postup

  1. Houby Shiitake nejprve namočíme alespoň na 4 hodiny do studené vody. Opláchneme řasu wakame a zhruba na poslední hodinu ji přidáme do výluhu k houbám. Tím vytvoříme základ miso polévky – tzv. vývar dashi. Poté řasu vytáhneme a houby necháme 30 minut povařit. Houbám můžeme po nabobtnání odříznout nožičky, které bývají pro konzumaci tuhé, a kloboučky pokrájet například na čtvrtiny.
  2. Po 30 minutách vaření vrátíme do hrnce řasu wakame a vaříme dalších 10 minut. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a dále udržujeme var do změknutí.
  3. Zvlášť si uvaříme japonské pohankové nudle soba. Po 10 minutách je scedíme a přesypeme do misky.
  4. V misce rozmělníme polévkovou lžíci misa s vodou. Vypneme zeleninový vývar a po ukončení varu do něj miso přimícháme. Necháme 5 minut odstát.
  5. Na talíř nabereme nudle soba a zalijeme je polévkou.

Rychlá verze receptu miso

Dáme vařit zeleninu vč. wakame na přibližně 15 minut, dokud suroviny nezměknou. Na konci varu nalijeme rozmíchané miso. To by se již vařit dále nemělo, aby neztratilo zdraví prospěšné látky.

Ultra rychlá verze receptu miso

Rádi byste ochutnali pověstnou miso polévku, ale nejste zdatní kuchaři, nebo zkrátka nemáte na přípravu čas? To ale vůbec nevadí. Vyzkoušejte naše instantní miso polévky dovezené rovnou z Japonska!

Produkty z tohoto receptu

   
Mořské řasy Wakame Instant 50 g  Miso bílé sušené 100 g Shiitake Hoshi 20 g
114,71 Kč  80,90 Kč  66,41 Kč

Zeptejte se nás na miso!

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty:‌

  • jsou z přírodních surovin

  • neobsahují GMO

  • zašleme zdarma od 1500 Kč

  • z velké části v BIO kvalitě

  • nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů

  • s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha

  • zasíláme i na Slovensko

S výběrem poradí:

martina michlová
Martina Michlová