Pečené tofu s pikantní glazurou z rýžového sirupu

Rýžový sirup se skvěle hodí i do slaných pokrmů, kde může dodat jemně sladkou chuť a vyvážit kořeněné nebo slané ingredience. Vyzkoušejte recept na pikantní glazuru na pečeném tofu s rýžovým sirupem BIO.

Ingredience:

  • 400 g tofu natural
  • 2 lžíce rýžového sirupu BIO
  • 2 lžíce sójové omáčky (vhodná je například tamari)
  • 1 lžíce sezamového oleje (nebo rostlinného oleje)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky česneku v prášku
  • 1/4 lžičky kajenského pepře (pro pikantnost můžete přidat i chilli)
  • 1/2 lžičky pečeného sezamu na posypání (volitelně)
  • čerstvá jarní cibulka na ozdobu (volitelně)

Postup:

Tofu jemně osušte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vodu. Poté tofu nakrájejte na kostičky nebo plátky.

Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.

V malé misce smíchejte rýžový sirup, sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet, zázvor, česnek a kajenský pepř. Tuto směs dobře promíchejte. Tofu kousky vložte do misky s připravenou marinádou a jemně promíchejte, aby se tofu obalilo. Nechte marinovat alespoň 15-20 minut, ideálně však 1 hodinu.

Poté tofu přeneste na plech a pečte v troubě 25-30 minut, občas tofu otočte, aby se rovnoměrně propeklo a získalo zlatavou barvu.

Po upečení tofu posypte sezamem a případně i nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte jako hlavní jídlo s rýží nebo zeleninou, nebo vyzkoušejte přidat do quinoa salátu.

Tipy:

Pokud máte rádi více pikantní jídlo, přidejte více kajenského pepře nebo chilli papričku.

Tofu můžete nahradit i tempehem nebo kuřecím masem.

Glazura s rýžovým sirupem skvěle vyváží sladkost, slanost a pikantnost a dodává tofu výbornou chuť.

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Vendula Krahulcová

Poslat dotaz