Mitoku čaje

Již více než 800 let se v okolí města Uji pěstují nejjemnější japonské čaje. Oblast se nachází mezi starobylými městy Nara a Kjoto, asi 230 km jihozápadně od Tokia. Je zde mírně kyselá půda, ideální pro pěstování čaje.
Brzy ráno mlha od řeky Uji navlhčí listy rostlin a chrání je před sluncem. Po přirozených konturách údolí a okolních kopců je převážně zalesněná krajina doplněná čajovými poli. Rovné řady hladkých, pevně ořezaných keřů vypadají spíš jako okrasné živé ploty než jednotlivé čajovníky.
Čaje senchu, hojichu a kukichu zde pěstuje rodinná farma Nagata pro firmu Mitoku, podle principů zemědělské metody známé jako přírodní zemědělství.
Většina pěstitelů ošetřuje své rostliny chemikáliemi patnáct až dvacetkrát ročně, ale členové Nagata zcela odmítli chemické zemědělství. Nepoužívají zvířecí hnůj, chemická hnojiva, herbicidy nebo pesticidy; doplňují výživné látky v jejich orné půdě pouze kompostem ze zeleniny. Přirozené zemědělství zdůrazňuje význam budování půdní vitality tím, že udržuje poloprůhledné přírodní prostředí. Rostliny nejsou příliš chráněny nebo hýčkané, ale mohou se o sebe postarat s pomocí silné, vyvážené ornice.
Přestože se sklízí o trochu méně čaje než farmách s podobnou velikostí, které používají chemické metody, tyto rostliny mají mnohem menší množství plísní. Čajovníky obvykle produkují čajové listy po dobu dvakrát delší než rostliny, které byly chemicky ošetřeny. Chemicky ošetřené čajovníky se obvykle vypalují zhruba za dvacet let, ale rostliny Nagata se běžně využívají po dobu čtyřicet let, někdy po dobu sto let.

Doporučujeme Doporučujeme
Od nejlevnějšího Od nejlevnějšího
Od nejdražšího Od nejdražšího
Podle názvu Podle názvu
[] []
= =

Kontaktní formulář

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

S výběrem poradí:

martina michlová

Martina Michlová